Pentru unii muma, pentru altii ciuma
In vreme de pandemie isi dovedeste valabilitatea zicerea “pentru unii muma, pentru altii ciuma”. Treizeci din cei patruzeci de angajati ai Muzeului Orasului Oradea au fost trimisi in somaj tehnic incepand cu data de 1 aprilie 2020 pentru ca institutia si-a suspendat activitatea si nu are capacitatea financiara necesara pentru a asigura plata salariilor tuturor angajatilor. Cei zece care nu sunt afectati de criza fac parte, cu mici exceptii, din echipa de conducere a institutiei pastorite de Angela Lupsea si au ramas la post pentru rezolvarea treburilor urgente si importante ale muzeului.
Care sunt urgentele muzeului in vreme de criza din moment ce angajatii sunt in somaj iar muzeul este inchis?
Una dintre ele ar fi asigurarea desfasurarii concursului pentru ocuparea functiei de director. Consilierii locali au aprobat in 20 martie desfasurarea “competitiei” si caietul de sarcini aferent. Desi ordonanta 189/2008 si ordinul ministrului 2799/2015 specifica faptul ca potentialul manager trebuie sa aiba studii universitare in domeniul de activitate al institutiei (in cazul acesta – istorie, arheologie, muzeografie), expertii primariei au mai adaugat si “studii juridice”. Doamna Angela Lupsea nu are studii in domeniul de activitate al muzeului dar, ca norocul, este jurist de meserie. Si, ce sa vezi, mai are si experienta in managementul unei asemenea institutii, fix trei ani cum scrie in regulament. Tot fix cum scrie in regulament mai are si experienta in domeniul de referinta al institutiei, doamna Angela fiind, de altfel, si director Executiv la Fundatia de Protejare a Monumentelor Istorice, ONG finantat tot de Consiliul Local Oradea dar si de Consiliul Judetean Bihor dar activeaza si la Ordinul Arhitectilor din Romania – Filiala Bihor.
O alta necesitate pe care a trebuit sa o rezolve doamna Angela, in plina stare de urgenta, a fost sa incheie un abonament lunar servicii de design, proiectare grafica si consultanta in implementare concept expo (63 000 lei + TVA) si un abonament lunar de promovare prin Facebook (60 000 lei + TVA). Pentru ca, aparent, fix asta ardea acum.
Contractele au fost incheiate cu firma Globencer in care Marketing Manager este Larisa Birta, sotia viceprimarului Florin Birta.
Pe parcursul anilor 2018, 2019, 2020, firma a incheiat cu Muzeul Orasului Oradea condus de doamna Angela Lupsea 23 de contracte in valoare totala de 284 400 lei + TVA.
Aceeasi firma a incheiat, in 2018, 2019, 2020, 18 contracte in valoare totala de 120 700 lei + TVA si cu Fundatia de Protejare a Monumentelor istorice, condusa tot de doamna Angela Lupsea.
Dupa cum titra ziarul preferat al Primariei Oradea: “paradoxal, dar corona-criza are partile ei bune”.
Așstfel a ajuns ”liberalismul” actual: aranjamente, lipsă de profesionalism, scara valorilor inversată, lipsă de strategie și susținere a culturii, oportunism de moment și al buzunarului propriu/de partid. Omul, profesionistul este marginalizat prin mitocănie și oportunism care dă lecții grobiene de corectitudine prin legalitate trunchiată.