Revista FAMILIA apartine romanilor


Revista FAMILIA apartine romanilor si, mai ales, bihorenilor. 

Revista Familia a fost infiintata de Iosif Vulcan, membru al Academiei Romane in anul 1865 la Budapesta. Este revista in care au debutat Mihai Eminescu si George Cosbuc si in care au publicat, rand pe rand, Vasile Alecsandri, Dimitrie Bolintineanu, BP Hasdeu, Alexandru Vlahuta, Barbu Delavrancea, Duiliu Zamfirescu si multi altii. Timp de 156 de ani, revista Familia a devenit o institutie culturala in sine care a contribuit decisiv la raspandirea limbii si literaturii romane in Transilvania, dar si la cultivarea si trezirea constiintei nationale a romanilor de pretutindeni. Revista Familia este si acum considerata una dintre cele mai valoroase publicatii culturale romanesti si este editata la Oradea – cu intreruperi – incepand cu anul 1880. Din 1996 pana astazi, revista a fost editata sub jurisdictia si prin finantarea din fonduri locale a Consiliului Judetean Bihor. Este, in acceptiunea legala, o “marca notorie” in Romania.

Prin Hotararea numarul 216/15.12.2020, Consiliul Judetean Bihor a decis anularea personalitatii juridice a revistei Familia, absorbtia acesteia in cadrul Bibliotecii Judetene Gh. Sincai sub forma unui compartiment nou infiintat in acest scop si reducerea organigramei acesteia cu un numar de 5 posturi din 10, masurile urmand sa intre in vigoare incepand cu data de 1.01.2021.

Cu o zi inaintea adoptarii acestei hotarari a CJ Bihor, unul dintre colaboratorii revistei, Mircea Pricajan, numit ulterior redactor-sef al acesteia, a demarat in nume propriu inregistrarea marcii revistei Familia la OSIM. Cererea de inregistrare a marcii a fost depusa in data de 14.12.2020 si a fost publicata in data de 21.12.2020 sub numarul de depozitar  M 2020 09021.

Chestionat de presa locala in legatura cu acest aspect si asupra imprejurarilor in care a depus aceasta cerere in nume propriu, Mircea Pricajan a declarat ca “CJ stie de acest lucru, nu e nici o cabala”. Nu a fost furnizat niciun document care sa ateste aceasta intelegere, iar conducerea CJ Bihor nu a confirmat/infirmat declaratiile facute de redactorul sef.

Consider ca revista Familia este un simbol cultural al romanilor (si in special al bihorenilor) si trebuie sa apartina, de drept si de fapt, acestora. Dreptul de proprietate intelectuala dar si comerciala asupra acestei marci nu poate apartine unei persoane fizice, oricat de onorabile ar fi intentiile si reputatia acesteia. Este inadmisibil ca, pe baza unei simple intelegeri verbale, secreta – o persoana fizica sa devina proprietarul acestei marci cu valoare de simbol pentru atatia cetateni si oameni de cultura din Romania.

Am inaintat Ministerului Culturii o petitie (cu nr. 673.01.02.2021) prin care am solicitat sa fie demarate procedurile conform legislatiei in vigoare pentru opozabilitate la inregistrarea marcii revistei Familia pe numele unei persoane fizice si pentru inregistrarea si protectia acestui nume in favoarea statului roman. Voi scrie si altor autoritati daca este cazul.

Daca sunteti de acord cu acest demers, va rog sa distribuiti si sa semnati aceasta PETITIE, semnaturile urmand sa fie inaintate autoritatilor mentionate.

Flavius Bunoiu

Cate putin din toate. Gasesti prin trecutul meu posturi de radio, televiziune, un pic de media tiparita si cultura, branding, copywriting si relatii publice.

CITESTE SI ALTE ARTICOLE

Comments are closed here.

Flavius Bunoiu

Flavius Bunoiu

Blog mi-am facut (in 2007) la insistentele unui prieten si l-am pastrat de curiozitate si din atasamentul cu care pastrez orice alte lucruri care imi umplu inutil sertarele. Imi place sa povestesc si sa fac oamenii sa rada. Mi-am pus problema, la un moment dat, daca trebuie sa il sterg sau nu. Am ajuns la concluzia ca, asa cum este, cu bune si cu rele, este evolutia (sau involutia) mea. Lucrurile scrise aici sunt pareri personale.

Urmareste-ma:

PPx