UNGARIA VAZUTA fast forward


In focul discutiilor xenofobe si in cinstea alegerilor pentru primarul interimar de Oradea am organizat astazi o mini excursie in Ungaria, tara vecina si “pretena”. Destinatia:Debrecen. Fara niciun scop anume, doar in ideea de a nu ne mai plictisi in oras. A, si de a vedea daca ungurii vor Romania.(joke)

Trecere prin vama, rapid, fara stresul de altadata, din perioada pre-aderare la UE. Drumuri relativ bune, mult mai bune decat ale noastre. Nu e nicio groapa pana la Debrecen, doar niste valuri de asfalt, ici si colo. La capitolul asta stau bine. Cateva echipaje de politie care n-au avut nicio treaba cu noi. Si la capitolul asta stau bine vecinii. Ai nostri te opresc cand ti-e lumea mai draga, doar asa, la misto.

La asa-zisul mall din Debrecen se ajunge usor, are parcare subterana si…nu e agitatie. Asta observi imediat. Lumea nu se imbulzeste ca la urs. Nimeni nu se holbeaza la noi ca la extraterestri. Preturi relativ mari in comparatie cu Oradea. Depinde insa de ceea ce cauti. Nu e scris nimic in engleza, nu vorbeste aproape nimeni engleza. Eu nu stiu sa spun, in ungureste, decat “caine rau”, “aveti morcovi” si cateva injuraturi. Noroc ca am luat premiul intai cu coronita la concursul de mima. Noroc si cu colegul Dacin care “o arde” bine pe ungureste. Chiar si asa, nush cum face ember, nu se intelege cu fatuca de la fast food si e nevoit sa ingurgiteze doua portii de cartofi prajiti. Note to myself: igen=da, nem=nu. Eu servesc o chestie tare ca limba de pantof sport, cu vagi calitati de snitzel. Magazine pe care le avem si noi, Leonardo, VooDoo, Atlas Telecom, etc. Produse pe care le avem si noi, romani multi (de care avem si noi din belsug). Nu inteleg nimic din preturi, nu pot transforma in timp real din forinti in euro si apoi in lei, sau din forinti in lei si apoi in euro sau….god…cand trecem la euro???!! Plimbat aiurea prin magazine.

Urmatoarea destinatie:Tesco. Un fel de Real corcit cu Selgros. Ieftinituri si chinezisme cu gramada. Nici aici nu se grabesc oamenii, nu e imbulzeala la case, atmosfera e total relaxata. Mare lucru nu avem de cumparat dar observ la casa ca mi se verifica bancnotele la ultraviolete. Numai noua, romanilor. Casiera nici nu se sinchiseste sa vorbeasca, evident ca nu stie sa o rupa pe englezeste dar imi serveste, ca rest, o moneda englezeasca, de vreo cativa penny pe care scrie “god save the queen”. Sincer, nici eu nu am observat pana nu am incercat sa platesc cu ea, la gramada, in alta parte.

Plecam si de aici. Trafic lejer, masini banale si multe Suzuki. Vedem totusi si cateva masini de jdemii de euro, aproape toate inmatriculate in BH, SJ sau AR. Deci ungurii au masini faine, dar sunt in tranzit. Oraselul e destul de curat, strazile sunt bune, afisaje peste tot. Soferii unguri sunt “bleguti” in comparatie cu ai nostri. Te ia lenea in masina, langa ei, la semafor. Poti sa faci slalom linistit, nu te injura si nu te claxoneaxa nimeni. E ca si cand ai lua bomboana unui copil.

Mergem la Cora. Bai, nici aici nu se imbulzeste lumea ca in Real?? Supermarket ceva mai bine dotat, mai multe produse. Cumparam una alta, pentru brad. Nu e chiar o afacere buna sa cumperi din Ungaria. Trebuie sa cunosti bine preturile, si ale noastre si ale lor, ca sa stii daca iei ceva mai ieftin sau nu.

CONCLUZIE: la unguri e ca la noi…doar ca un pic mai bine. Nu cu mult. N-am avut nicio clipa senzatia ca am plecat din tara, produsele sunt cam aceleasi, preturile cam aceleasi, oamenii la fel de urati (asta nu e concluzia mea). La intoarcere, in vama suntem intampinati cu “domnul Dacin, domnul Bunoiu, va ascultam dimineata la radio”.Cool, emai bine acasa, mie nu imi trebuie Ungaria! Cred ca nici ungurilor Romania.

Flavius Bunoiu

Cate putin din toate. Gasesti prin trecutul meu posturi de radio, televiziune, un pic de media tiparita si cultura, branding, copywriting si relatii publice.

CITESTE SI ALTE ARTICOLE

3 comentarii

 • coco
  8 septembrie 2009 at 10:03 PM

  De vreo o saptamana am revenit din vacanta din Grecia si la casa am patit la fel,casiera mi-a verificat ” euroii” la ultraviolete. M-am simtit putin jignita 🙁

 • urbanreality
  2 ianuarie 2008 at 2:23 AM

  Debrecen e frumos, Nyiregyhaza la fel, preturi cat de cat mai ok decat la noi. Sa afli de la mine, in magazine se circula cu acele minunate calculatoare de buzunar de la „39”, sa calculezi pretul mai usor, cu engleza nu rezolvi nimica mai degraba cu germana ajungi mai repede la un numitor comun.

 • luci
  12 decembrie 2007 at 11:57 AM

  ioi ioi istenem…ungaria nu se opreste la debrecen bre…hai la buda(pesta) daca vrei imbulzeala

Comments are closed here.

Flavius Bunoiu

Flavius Bunoiu

Blog mi-am facut (in 2007) la insistentele unui prieten si l-am pastrat de curiozitate si din atasamentul cu care pastrez orice alte lucruri care imi umplu inutil sertarele. Imi place sa povestesc si sa fac oamenii sa rada. Mi-am pus problema, la un moment dat, daca trebuie sa il sterg sau nu. Am ajuns la concluzia ca, asa cum este, cu bune si cu rele, este evolutia (sau involutia) mea. Lucrurile scrise aici sunt pareri personale.

Urmareste-ma:

Cele mai citite

IMI PLACE ALEXANDRINA

7 iulie 2007

THAT IS THE QUESTION

19 noiembrie 2009

PPx