ADEVAR SAU MINCIUNA


Cu totii mintim, nu? Ar fi culmea sa mintiti si in raspunsul la aceasta intrebare. Mintim, zilnic, fiecare dintre noi. Din motive mai mult sau mai putin justificate, spunem minciuni mai mari sau mai mici. Toate povestile copilariei, cu “Pinocchio” si cu “Petrica si lupul”, nu valoreaza mare lucru in viata de zi cu zi, nu? Constati, pe la o anumita varsta, ca minciuna este o cale buna de a atinge scopul urmarit. Sau, mai bine zis, este calea mai usoara, cea care iti da mai putina bataie de cap. Vorbim aici de cei care mint constient, nu de cei care nu isi mai dau seama de diferenta dintre adevar si minciuna. Deci descoperi ca, mintind, poti sa scapi de o pedeapsa, poti obtine ceea ce iti doresti, poti ajunge mai usor la un anumit rezultat, esti acceptat fara probleme intr-un anumit mediu. E o tentatie foarte mare. Cum se face ca unii ii rezista iar altii ii cedeaza neconditionat? Nu am citit foarte mult despre subiect, nu cunosc explicatiile psihologice.

Sa zicem ca afli ca ai fost mintit. O minciuna in care ai trait zile, luni sau ani. Ceva care iti rupe sufletul. O minciuna care iti da lumea peste cap si te face sa revezi, in mintea ta, tot cursul vietii de pana atunci. Genul de minciuna care te tortureaza si te face sa te intrebi, zi dupa zi: “de ce ?” Cum reactionezi? Ce scuza ii gasesti mincinosului? Mai poti avea apoi incredere, in ceva, in cineva?

Las subiectul deschis pentru “povestile” voastre.

Augustin de Hipona, cunoscut şi ca Sfântul Augustin, a scris o carte dedicată minciunii “De Mendacio” (Despre minciună). Conform textului cărţii, Sfântul Augustin grupează minciunile în opt categorii grupate în ordinea severităţii:
1. Minciuni din texte religioase.
2. Minciuni care rănesc pe toţi şi nu servesc nimănui.
3. Minciuni care rănesc pe toţi şi servesc cuiva.
4. Minciuni spuse pentru plăcerea de a minţi.
5. Minciuni spuse pentru „a mulţumi pe alţii într-o manieră elegantă”.
6. Minciuni care nu rănesc pe nimeni şi servesc cuiva.
7. Minciuni care nu rănesc pe nimeni şi salvează viaţa cuiva.
8. Minciuni care nu rănesc pe nimeni şi salvează „puritatea” cuiva.
(sursa Wikipedia)

Flavius Bunoiu

Cate putin din toate. Gasesti prin trecutul meu posturi de radio, televiziune, un pic de media tiparita si cultura, branding, copywriting si relatii publice.

CITESTE SI ALTE ARTICOLE

3 comentarii

 • Flavius Bunoiu
  21 ianuarie 2010 at 11:46 PM

  nu sunt preocupat…doar imi mai vin idei (uneori)

 • catalinaficut
  21 ianuarie 2010 at 11:01 PM

  Esti singura persoana pe care „o stiu” si sa fie preocupata de acest subiect -„minciuna” si sa afirme ca toata lumea minte (cu „teorie” pe care o sustin de asemenea)…plus ca minciuna ne face si ipocriti! Si da, cel mai dureros e sa fii mintit premeditat si care apoi iti rupe sufletul…

 • Cristian
  21 ianuarie 2010 at 10:48 AM

  William Golding – Turnul. Vezi modul in care minte personajul principal pentru a ridica un turn langa biserica. S-ar incadra in categoria 2 expusa mai sus. Si cred ca in categoria asta se incadreaza toti cei care fug dupa functii si onoruri. Si cand le castiga…
  „Errare humanum est, perseverare diabolicum” Seneca (Se-nneca clar ca nu avea vesta de salvare)

Comments are closed here.

Flavius Bunoiu

Flavius Bunoiu

Blog mi-am facut (in 2007) la insistentele unui prieten si l-am pastrat de curiozitate si din atasamentul cu care pastrez orice alte lucruri care imi umplu inutil sertarele. Imi place sa povestesc si sa fac oamenii sa rada. Mi-am pus problema, la un moment dat, daca trebuie sa il sterg sau nu. Am ajuns la concluzia ca, asa cum este, cu bune si cu rele, este evolutia (sau involutia) mea. Lucrurile scrise aici sunt pareri personale.

Urmareste-ma:

Cele mai citite

HATER vs STALKER

14 iunie 2011

SCRISORI DE PRIN SERTARE

9 ianuarie 2012

PPx