AM FOST LA IULIA…ALBA IULIA


Intre 11-13 mai 2012 a avut loc, la Alba Iulia (just…Alba, pentru bastinasi) “Sarbatoarea Muzicii”, ocazie cu care am considerat necesar sa vizitez si eu orasul in cauza si cetatea Alba Carolina de care tot am auzit de la Makavelis si Marius Rusu. Am prins o singura zi de concerte din trei posibile, ceea ce e un procentaj bun. Am ratat Angela Similea si Ovidiu Komornyik (oricum nu erau pentru mine), am vazut si ascultat Cantabile – The London Quartet, Die Medlz, Vocal Tempo (Cuba), Juke Box Trio (Moscova) si Nouvelle Vague si am plecat inainte ca organizatorii sa anuleze Carmina Burana (Orchestra Simfonica a Filarmonicii de Stat Sibiu si Corul Filarmonicii de Stat Transilvania din Cluj-Napoca), din cauza vremii nefavorabile. Concertul a fost reprogramat pentru 16 iunie.

E de apreciat initiativa primariei de a profita de cetate ca de un punct de atractie major pentru turisti, banuiesc ca e si singurul. Imi place ca nu au restaurat o cetate ca sa o tina goala si lipsita de suflet, ca un bibelou pe televizor, asa ca au inceput sa gandeasca o serie de evenimente care sa o puna in valoare. Mi-a placut atmosfera si numarul mare de turisti din afara orasului: multi nemti, italieni si romani din alte judete. Cei din Alba Iulia nu s-au deranjat foarte tare sa participe, sambata seara misunau prin piateta intre 3000 si 4000 de spectatori (ochiometric vorbind). Procentul de participanti la concerte in aer liber este oricum cam de 10% din populatie asa ca…nu e totusi rau (Alba Iulia are aproximativ 58000 de locuitori). Mi-a placut scena (de pe la Sibiu, am dedus eu), ecranele de la scena nu erau totusi niste ultime racnete in materie dar si-au facut treaba iar sistemul de sonorizare putea mai mult ca nu e rau nici RCF-ul dar banuiesc ca s-au mai amestecat si alti sunetisti in treaba de la mixer, in afara celor veniti cu logistica. Bile…gri pentru organizatori la capitolul curatenie, in afara cosurilor de gunoi din cetate (umplute repede pana la refuz) nu am vazut altele iar toaletele ecologice le-am vazut abia a doua zi, ascunse dupa scena. Comercianti destul de putini, nu prea aveau ce sa caute mititeii langa statuia lui Mihai Viteazul dar asta nu m-a oprit sa infulec vreo 3-4. Fiind insa prima editie, apreciez efortul si sunt convins ca va fi mult mai bine data viitoare. Si, ca o idee, as mentine formula de artisti si de concert, in detrimentul comercialului si al balciului. Ca, pana la urma, publicul se mai si educa…nu doar participa.

Sper ca toata initiativa sa nu fie una pur electoral si “sa-i tina obiceiul” pe cei din Alba. Bugetul pe care il au la dispozitie este unul considerabil si este foarte bine ca e asa. Ca dovada, in perioada urmatoare, Alba continua sa “traga” tare la titlul de “capitala culturala europeana” cu inca un eveniment notabil: prima editie de Alba Jazz. Kudos!

Cetatea arata…wow! Nu am reusit sa o vizitez pe toata, dupa orele pranzului m-a lovit un soare in crestetul capului de n-am stiut pe unde sa ma mai ascund. Asa ca m-am ascuns in fosta pulberarie a cetatii, acum Pub 13, unde am “cucerit” o intreaga farfurie de pui cu ceapa calita. Asaltul asupra meterezelor din mamaliga mi-a fost intrerupt doar de un cor ce a dat un concert ad-hoc, aplaudat indelung de restul clientilor.

Apreciez munca celor care lucreaza la restaurare, micile detalii gen capace de canal mascate cu piatra sau cafenelele micute si cochete ascunse prin diferite colturi ale cetatii. Preturile sunt mai mult decat accesibile si jur ca te simti ca in Austria. Au si schimb de garda cu tot cu coregrafie, la ora 12.00, iar sambata se mai petrec si niste “salve de tun” pentru placerea turistilor care imortalizeaza momentul cu “smartfoanele din dotare”.

In concluzie, parafrazandu-l pe prezentatorul  concertului (care izbucnea spontan in puseuri de entuziasm local):  “ladies and babies, la Alba Iulia mi-a placut…tot!

Flavius Bunoiu

Cate putin din toate. Gasesti prin trecutul meu posturi de radio, televiziune, un pic de media tiparita si cultura, branding, copywriting si relatii publice.

CITESTE SI ALTE ARTICOLE

Comments are closed here.

Flavius Bunoiu

Flavius Bunoiu

Blog mi-am facut (in 2007) la insistentele unui prieten si l-am pastrat de curiozitate si din atasamentul cu care pastrez orice alte lucruri care imi umplu inutil sertarele. Imi place sa povestesc si sa fac oamenii sa rada. Mi-am pus problema, la un moment dat, daca trebuie sa il sterg sau nu. Am ajuns la concluzia ca, asa cum este, cu bune si cu rele, este evolutia (sau involutia) mea. Lucrurile scrise aici sunt pareri personale.

Urmareste-ma:

Cele mai citite

PPx