EL, ARTISTUL


Tot am zis ca voi incepe,candva, o serie de articole dedicate organizarii de evenimente. Poate azi e momentul potrivit. Cursul pe care il urmez acum are si o componenta de management artistic. Cand spun ca particip la cursul acesta, nu vreau sa intelegeti ca “m-am nascut ieri” si ca ma mir ca mireasa la fotograf de orice ciudatenie a artistilor. “Au contraire”, am trecut prin evenimente, in ultimii ani, cam cu toata crema artistilor din Romania. Care mai scumpi, care mai ieftini, de rock, de jazz, de pop, de folk, de folclor, solisti, trupe, cu fite sau fara fite. Insa, majoritatea sunt oameni normali care sunt constienti ca nu sunt “darul lui Dumnezeu pe Terra” ci niste oameni care au norocul, sau ghinionul, sa presteze o meserie care ii aduce zilnic in lumina reflectoarelor. Primesc niste bani, presteaza un show dupa care putem merge, impreuna, la o citronada. La fel ca noi toti, doar ca noi, non-vedetele, nu avem fani care sa ne aplaude, zilnic, la ora 16.00, cand plecam de la birou. Ocazional insa, mi se intampla sa dau de cate unul care crede ca “a ascutit ovazul” sau ca el e cel care “a pus coada la pruna”. Unul caruia nu-i ajungi cu prajina la nas, nu de alta dar el este muuult peste Shakira, Bon Jovi sau alti “cantaciosi” care polueaza fonic Bucurestiul in aceasta perioada.
Si cum stateam eu azi la curs si dezbateam probleme din alea grele, drepturi de autor, drepturile conexe ale interpretilor, notiuni de opera creata si opera protejata, sisteme manageriale si alte bazaconii, ma pune necuratul sa deschid mail-ul de pe telefon; deci a trebuit sa iau o pauza de cateva minute ca sa pot rade linistit, pe hol: tocmai citisem propunerea de contract a unui artist pe care il doream la un eveniment…

Nu va spun cine este “artistul” dar va dau cateva citate din contractul respectiv si va las pe voi sa va dati cu parerea pe mai departe (beneficiarul este o institutie publica, artistul este…artistul).

In schimbul serviciilor artistice, BENEFICIARUL va plati ARTISTULUI o remuneratie, in suma neta de …mii euro + TVA, la cursul oficial din ziua facturarii, platibila astfel:
-50% avans pana in data de ….-50% rest de plata inainte de spectacol;

BENEFICIARUL se obliga sa asigure ARTISTULUI:
-BENEFICIARUL va cere si va primi poze ale ARTISTULUI pentru promovarea evenimentului prin afise, bannere, postere. Toate vor fi aprobate inainte de a fi printate de catre managementul ATRISTULUI.
-Cazare pentru noaptea spectacolului: 1 camera exclusive nefumatori sau cea mai buna camera din hotel (Kind Size Bed), 3 camere duble nefumatori cu 2 paturi, toate la un hotel de 5 stele. Hotelul va fi comunicat din timp. Daca in localitate nu exista hotel de 5* cazarea se va asigura la cea mai buna unitate hoteliera din oras.
-Una din camera dubla sa fie dotata cu masa de calcat si fier de calcat.
-Masa pentru intreaga echipa formata din 7 persoane asigurata pe perioada sederii la hotelul unde se va caza Artistul;
-Transport avion pentru intreaga echipa a artistului.
-BENEFICIARUL va pune la dispozitie o masina de lux cu sofer, care va fi la dispozitia ARTISTULUI si a echpei sale pe tot timpul sederii. Masina va fi aprobata din timp de catre managementul ATRISTULUI.
-Permisiunea ca un reprezentant al ARTISTULUI sa supravegheze persoana de la pupitrul de comanda pe toata durata spectacolului si posibilitatea efectuarii inainte de spectacol a unei repetitii generale la ora comunicata de Artist..
-2 locuri de parcare in preajma scenei.
-Fara pahare, sticle si alte obiecte pe scena.
-O persoana care sa ne ghideze prin oras.
-Paza la scena. Paza sa fie cu noi tot timpul, din moment ce ajungem la scena si pana ne intoarcem la hotel (sa stea linga backstage si scena ).
-Artistul impreuna cu staff-ul sau va avea in backstage inainte si dupa spectacol si protocolul format din urmatoarele:
– whiskey 12 ani vechime
– Sucuri naturale, suc de mere
– Apa plata la sticla
– Fructe
– Alte bauturi
-Beneficiarului ii este interzis sa inregistreze sau sa permita tertilor sa inregistreze pe suport audio, video sau audio-video prestatia artistica a ARTISTULUI.
-PRESTATORUL nu este in culpa daca ARTISTUL refuza executia prestatiilor artistice pe motiv ca BENEFICIARUL nu si-a indeplinit intocmai obligatiile asumate in baza prezentului Contract.
Durata spectacolului 30 minute.

Magic, de vis, sublim!! Ma pisc sa vad daca nu cumva visez!
Deci, pe scurt, ii dam niste mii de euro+tva, in avans, ii dam paza, ghid, masina de lux, sofer, il aducem cu avionul, il cazam la 5 stele (Kind Size Bed…lol, ma, mega lol), facem probe de sunet cand vrea muschiul lui, ne supravegheaza sunetul, ne aproba pozele cu el, hotelul, camerele, masina, ne batem cu publicul sa nu-l inregistreze, ii tinem loc de parcare, ii aducem scena, luminile, microfoanele pe care le vrea el, aducem masa si fier de calcat, whiskey de 12 ani vechime, intelegem daca muschiul lui nu vrea sa presteze concertul pt care a fost platit, intelegem si ca nu ne da banii inapoi si…in marinimia lui, in netarmurita lui mila pentru prostimea nevrednica sa il priveasca direct fara sa fie lovita pe loc de fulgerul divin, el, dupa cum ziceam, ne invredniceste sa luam parte la mega-show-ul lui de…wait for it…30 de minute!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Dap, de aia numa’zic: sunt o epava, nu stiu cum sa fac sa semnez mai repede contractual, nu cumva sa imi scape “nestemata”!!

Flavius Bunoiu

Cate putin din toate. Gasesti prin trecutul meu posturi de radio, televiziune, un pic de media tiparita si cultura, branding, copywriting si relatii publice.

CITESTE SI ALTE ARTICOLE

6 comentarii

 • Chris
  26 mai 2011 at 11:53 AM

  Am eu de inchiriat patru camere. Neaparat de 5*? Sunt camere de tractor… stiu, nu sunt Debica, Michellin, Pirelli, da’ no…
  Si… cam astea-s pretentiile tuturor artistilor care trec prin Oradea?

  • flavius
   26 mai 2011 at 7:45 PM

   nu ai sanse…am si eu una de dat, continental :))

 • george
  19 mai 2011 at 10:34 AM

  Daca-mi spui ca e vreun folclorist ma apuc de hore

  • Flavius Bunoiu
   19 mai 2011 at 11:30 AM

   nu e salam.regheton.salam… :))

Comments are closed here.

Flavius Bunoiu

Flavius Bunoiu

Blog mi-am facut (in 2007) la insistentele unui prieten si l-am pastrat de curiozitate si din atasamentul cu care pastrez orice alte lucruri care imi umplu inutil sertarele. Imi place sa povestesc si sa fac oamenii sa rada. Mi-am pus problema, la un moment dat, daca trebuie sa il sterg sau nu. Am ajuns la concluzia ca, asa cum este, cu bune si cu rele, este evolutia (sau involutia) mea. Lucrurile scrise aici sunt pareri personale.

Urmareste-ma:

Cele mai citite

I HAVE A DREAM

24 februarie 2007

CAUTARI INTELIGENTE

15 februarie 2009

WHEN LIFE GIVES YOU LEMONS

10 februarie 2010

PPx