QU’ILS MANGENT DE LA BRIOCHE


Recunosc ca am articolul acesta deschis in browser de vreo doua zile. Si recunosc ca l-am citit de cateva ori, fara sa stiu ce sa scriu. Contine o declaratie care mi se pare de un cinism macabru: „În toate oraşele din Europa, să locuieşti în centru este un privilegiu. Unul care costă. Dacă nu îţi permiţi, mai bine vinzi altuia care îşi permite şi te muţi” . Ar fi spus primarul, intr-un grup de apropiati.

E vorba despre cetatenii din Oradea care nu isi permit sa renoveze fatadele cladirilor monument- istoric
sau din zona centrala a orasului, cladiri in care locuiesc in momentul acesta. Iar primaria oradeana vrea, cu orice pret, ca fatadele sa fie renovate. Primaria se ofera sa imprumute banii necesari, in conditii, pare-se, avantajoase, cu discount, se ofera sa dea si niste scutiri simbolice de taxe dar, in final, locatarul este cel care va achita pretul lucrarii. Iar lucrul acesta nu pare sa incante pe nimeni pentru ca, pur si simplu, unii nu-si permit aceasta cheltuiala. Iar hotararea de consiliu local spune ca urmeaza niste somatii, apoi niste amenzi de cateva mii de lei, in cazul in care nu executi ordinele.

Sunt de acord ca unele fatade arata jalnic, unele sunt chiar un pericol si trebuie refacute. Dar, in timp ce municipalitatea se lupta pentru progres, majoritatea locatarilor se lupta pentru supravietuire. In timpul in care ar trebui cautate solutii, se cauta vinovati si se aplica pedepse. In presa oradeana care face aparare prin marcaj strans la om, ca doar-doar o mai pica ceva de molfait pe vreme de criza (cu mici exceptii, desigur) vei citi ca toti batranii astia sunt, in fapt, niste nihilisti putrezi de bogati care sunt interesati doar de distrugerea patrimoniului arhitectural oradean. Secession, desigur.

 In astfel de cladiri, in general, locuiesc persoane in varsta. Cine o fi vinovat pentru starea fatadelor si pentru saracia in care traiesc aceste persoane? Bunul Dumnezeu, comunistii, Iliescu, Petru Filip, cine stie, nu mai are nicio importanta, vorba aceea: “prinde orbul, scoate-i ochii”. Unii dintre ei nu au bani. Si atunci, la ce ne foloseste faptul ca le dam amenzi? Primaria ii va amenda, ii va vana, ii va scoate in strada, ii va ingloda in datorii si ii va face sa-si vanda apartamentele, pe bani de nimic, speculantilor. Si-apoi, Dumnezeu cu mila, primaria va reface, victorioasa, fatadele. Pentru binele celor multi, in dauna celor putini.

Oare asta trebuie sa faca reprezentantii cetatenilor? Sa faca unora rau pentru binele mai mare? Sau ar trebui sa se preocupe, in egala masura, de binele tuturor? Eu nu am sesizat ca vreun consilier local din cei care au votat hotararea asta sa-si fi facut campanie electorala cu sloganul “votati-ma, unora va va fi mai bine!”.

Nu am eu o rezolvare pentru aceasta problema dar sunt convins ca exista niste minti luminate care ar putea veni cu o solutie, alta decat “nu au bani? sa se mute!”. Da, ar fi dificila, costisitoare si indelungata. Dar nu ar fi cinica si imorala.

Eu, unul, nu am de gand sa imi asum pretul moral al acestei dorinte a municipalitatii de a ne face bine cu orice pret. Daca stiu ca un singur om a fost data afara din casa pentru ca era prea sarac si pentru ca eu sa ma bucur de o fatada renovata…inseamna ca nu mai sunt om.

Ma tem ca, daca ma voi impaca cu asta, peste cativa ani va trebui sa accept si alta “destainuire” facuta intr-un grup de apropiati, de genul “„In toate orasele din Europa, sa ai acces la asistenta medicala de calitate este un privilegiu. Unul care costa. Daca nu iti permiti, mai bine mori si ii lasi locul altuia, care isi permite.”

Flavius Bunoiu

Cate putin din toate. Gasesti prin trecutul meu posturi de radio, televiziune, un pic de media tiparita si cultura, branding, copywriting si relatii publice.

CITESTE SI ALTE ARTICOLE

5 comentarii

 • Calin
  12 septembrie 2013 at 7:28 AM

  sunt fraierii oaradenii ca nu ies in strada ! daca s-ar aduna vreo cateva mii de oameni la primarie, eu cred ca nici un cretin de primar n-ar indrazni sa-i ignore ! da’ oradenii au fost intotdeauna mai mototoli 🙂 intre timp nenorocitii astia ii vor scoate in strada, iar orasul, si asa distrus de administratia de cea mai proasta calitate a lui Balbajan si a gastii lui de profitori, va deveni, peste ani, o ruina fizica si morala !

  • Flavius Bunoiu
   12 septembrie 2013 at 10:27 AM

   cred ca ar trebui sa ne facem birou in strada, la cate chestii nu merg bine! 🙂

 • Ciprian
  11 septembrie 2013 at 11:05 PM

  Atunci vor muri in mizerie, inghetati de frig, fara bani de medicamente samd. Dar macar vor mori in centru! Eventual cu mana pe telefon reclamand ca i-a sunat unuia mobilul prea tare in timp ce trecea pe sub geamul lui. De ce sa mai traiasca 10 ani, la caldura, linistiti și cu frigiderul plin cand pot muri in 5?

 • Ciprian
  11 septembrie 2013 at 10:27 PM

  Dacă e prea sărac să-și permită să stea în centru cu fațada refăcută, pe banii lui sau apelând la ajutorul primăriei, nu trebuie să aștepte amenda până în ultimul moment și să se înglodeze în datorii. Nu cred că legea va ieși azi și de mâine cine nu are fațada făcută iși ia amendă. Nu că n-ar fi posibil 🙂 Vor avea timp să vândă și să-și cumpere un apartament într-o zonă bună și liniștită, să-și trăiască bătrânețea din banii rămași și să lase ușa deschisă pe hol atunci când călesc ceapă spre bucuria celor ca mine.

  • Flavius Bunoiu
   11 septembrie 2013 at 10:38 PM

   niciun batran nu s-ar muta, sa moara in alta parte.
   ori saraci suntem toti. ca nici noi doi nu ne-am permite sa refacem nicio fatada, nici daca am pune banii impreuna si ti-am vinde si cainele. la kilogram.

Comments are closed here.

Flavius Bunoiu

Flavius Bunoiu

Blog mi-am facut (in 2007) la insistentele unui prieten si l-am pastrat de curiozitate si din atasamentul cu care pastrez orice alte lucruri care imi umplu inutil sertarele. Imi place sa povestesc si sa fac oamenii sa rada. Mi-am pus problema, la un moment dat, daca trebuie sa il sterg sau nu. Am ajuns la concluzia ca, asa cum este, cu bune si cu rele, este evolutia (sau involutia) mea. Lucrurile scrise aici sunt pareri personale.

Urmareste-ma:

Cele mai citite

PPx